Faceți căutări pe acest blog

vineri, 24 februarie 2017

De ce bine când se poate prost?


   Am folosit zilele trecute trenul.
   Nostalgia copilăriei nu m-a urmărit și nu m-a ajuns, pentru că tuburile astea moderne lipsite de compartimente sunt electrice, deci mirosul acela tipic de cale ferată, s-a dus!
   Dacă se ducea singur, nu era o problemă, dar s-a dus însoțit de alte chestii ...
   Mă uitam de exemplu (în Gara de Nord din București) la inflația de fast-food-uri: pur și simplu îți este greu să nu le vezi! Apoi, constatam că în cazul unui accident, evacuarea peroanelor este imposibilă în regim de urgență, ele având intrările blocate cu chioșcuri vânzătoare de nimicuri. Peroanele acestea sunt un calvar: neprotejate, joase, pline de gropi și de obstacole ... Sălile de așteptare ale gării îți inspiră (așa cred eu că arată și că te face să te simți) sala de vizită la pușcărie! Casele de bilete, indiferent de clasă, sunt pur și simplu blindate cu afișe lipite care mai strâmb care mai drept, afișe anunțând absolut orice și mai nimic - nu este nici o pagubă, pentru că oricum abia funcționează două, poate trei! Senzația generală în gară este de părăsire, de mizerie fiziologică, gara se pare că trage să moară! 
   Dar, mi-am spus că mai există o speranță: transportul pe calea ferată cu un operator particular! Și așa ar trebui să fie, numai că CFR-ul nostru nu vrea să moară, așa că trenul privat ajunge în gară cu întârziere (ni s-a spus că mereu dă prioritate!), nu trage de două ori la același peron, este anunțat în ultima clipă, etc, etc! Adică, înțelegeți dumneavoastră, CFR-ul dacă oferă servicii proaste, impune și altora să facă la fel!
   Pot spune că am călătorit comod spre Valea Prahovei și că trenul pe ruta Craiova - Brașov via București chiar mi-a plăcut: este civilizat, este curat, oferă spațiu pentru schiuri sau biciclete și nu face o știre TV din asta, biletele se pot rezerva pe net sau se pot cumpăra direct de la controlor, în tren, iar prețul, chiar dacă unii vor strâmba din nas, nu este un lucru neglijabil, fiind substanțial mai mic decât al companiei de stat (aproximativ 70% din prețul CFR-ului). Oferă adică un minimum de confort feroviar chiar și celor care merg cu trenul numai în concedii în Germania sau în alte țări occidentale!
   BRAVO LOR ȘI LA MAI MARE!

   Ω

   Văzând diferența uriașă dintre „ai noștri” (CFR-ul adică) și particulari, nu rezist și întreb:
DE CE NU LI SE OFERĂ ȘANSE EGALE?
Pentru că este evident că n-au!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu