Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 mai 2017

Apocalipsa digitală

   Ultimul atac cibernetic, denumit „planetar”, pare a fi opera unui hacker nebun: este un geniu sau un nebun? Spus foarte pe scurt, o slăbiciune a unuia dintre sistemele de operare Windows mai vechi, a fost exploatată prin introducerea unui virus (nu intrăm în amănunte) care blochează calculatorul și, în cazul în care nu se plătește o despăgubire, chiar îl distruge! Partea de geniu este cea descrisă mai sus, partea de nebunie este cea care demonstrează că respectivul virus este rudimentar, conține greșeli, etc, etc: este foarte interesant că se găsesc acum comentatori „de securitate” care să-l critice, dar nu au fost în stare să preîntâmpine sau să lichideze respectiva amenințare - parcă ar fi oameni politici, care știu totul după ce evenimentul s-a petrecut!

   În sfârșit, mie autorul mi se pare genial și deloc nebun, iar atacul acesta, pornit - se spune - din spatele ușilor ferecate ale NSA, cred că nu urmărește câștiguri materiale, ci testarea adevăratului nivel de securitate al utilizatorului-companie! Este o nouă formă de război, una pentru care se pare că nu suntem pregătiți!
   Acest virus a „scăpat” de la NSA la fel cum se spune că ar fi scăpat virusul SIDA din laboratoare cu niște zeci de ani în urmă!

   Ce am observat însă și mi se pare foarte interesant: credeam că numai și numai în România se papă inutil banii, însă constat că și în lume lucrurile stau la fel, adică niște companii de stat, unele care rulează sume fabuloase și niște companii care achită acționarilor lor dividende uriașe, sunt vulnerabile, sunt absolut neapărate în fața unui asemenea atac și, cu toți banii pe care-i produc și învârt, folosesc sisteme de operare vechi sau/și nepregătite ca securitate, nu au oameni specializați să protejeze REAL interesele statului/acționarilor/proprietarilor!

   Al doilea zid de apărare trecut extrem de ușor - și nu de ieri de azi - este cel al firmelor furnizoare de internet, firme care, iată că se arată a fi niște site prin care se poate scurge orice, de la pornografie la viruși! Dacă însă statul le cere să stocheze informații despre abonați ei se execută imediat, iar atunci când diferiți producători de materiale audio/video le cer, știu de asemenea să blocheze site-urile de torente - chiar nu au nici o responsabilitate?

   Ω

   Un lucru ne-a demonstrat acest pseudo atac, anume că suntem vulnerabili, că nimeni nu urmărește altceva decât profitul propriu și „eficientizarea” și „maximizarea” lui: în ochii lor, noi, utilizatorii, abonații, plătitorii, nu suntem decât o turmă care există pentru a plăti, nimeni nu este de fapt interesat să ne protejeze dar, de multe ori, nici să se protejeze!
   Testul a demonstrat că atentatele cu camion sau mașină capcană sunt nimic față de atentatele teroristo-cibernetice: dacă nu ne pregătim cu adevărat, ne paște 
APOCALIPSA DIGITALĂ!
   Putem face față noii amenințări?
   Fără legiferarea auto protecției la fiecare nivel în parte și obligarea furnizorului la protejarea abonaților, va fi jale!
   Va mai fi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu