Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 mai 2017

Greșeala unui clasic și sfârâitul grătarelor în susurul domol al manelelor

   Am văzut o statistică îmbucurătoare: circa doi la sută dintre români citesc mai mult de o carte pe an!
   Așadar, 2% dintre conaționalii mei și ai dumneavoastră citesc mai mult de o carte pe an, indiferent care este aceea, indiferent de dimensiune, subiect, autor sau erou, de la Alexis Zorba al lui Kazantzakis, trecând prin mușchetarii lui Dumas și puturosul Oblomov și până la cărțile de colorat! 
   M-am bucurat: obișnuit cu comportamentul în trafic sau pedestru al concetățenilor mei, credeam că statistica va fi chiar mai dureroasă!

   Dacă încetăm să mai glumim, începem să devenim puțin prea serioși, pentru că lipsa apetitului pentru citit de carte (alta decât cea de credit) este chiar mai coborât decât atât: este suficient să scădem numărul școlarilor care, deși au văzut că în casă n-au văzut cărți, sunt totuși obligați de școală să caute pe net măcar o analiză imbecilo-literară!
   În rest?
   Mizerie pe stradă și în suflete, beeecali model demn de urmat, un reghe agramat și obraznic se mândrește cu Rolls Royce-ul lui meritat, politicieni analfabeți, primari hoți, organul masculin prezent în gura mai tuturor conaționalilor noștri indiferent de sex sau vârstă; fetele noastre astăzi, se vopsesc cu tot felul de smacuri, în dorința manifestă de a avea un aspect cât mai de țigancă, adică un alt model de succes; băieții se visează fotbaliști, fetele simona halep; nais și suit ie languigi care o spicăm ... sau mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim? Vom ajunge să nu ne mai înțelegem unul cu altul  atâta vreme cât carențele de educație îi vor face pe mulți obraznici să vorbească o prostie sinistră și inexplicabilă care le dă senzația că se învârt cel puțin prin NYSE! 
   Frumoasa Moldovă, mândra Moldovă a lui Ștefan, născătoarea de Sadoveni, Codreni sau Eminești, a ajuns acum campioană la numărul de come alcoolice sub vârsta de zece ani! Nu, nu sunt ei vinovați, Eminescu este vinovat, pentru că în versurile devenite clasice, chiar asta spune:
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,

Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;

   Păi nu?
   Păi nu ...

   Lipsa educației nu a deranjat niciodată, pe nimeni, clasa politică în continuare crede că „țara te vrea prost” este primul articol din constituție, iar ministerul educației are grijă să repună pe post un profesor hoț și escroc, condamnat definitiv și cotizant la sectorul 5 din capitală!
   Acest dezinteres în interesul culturii, a dus la intrarea într-o spirală necontrolată ce s-a transformat într-un cerc vicios: cartea, vânzându-se în cantitate mică, este scumpă, dar, fiind scumpă, nu se vinde - trebuie să recunoaștem că de multe ori o carte este un lux, ea costând peste 50 de lei, când mulți angajați din România câștigă 50 de lei ... pe zi! Lipsa cărții pentru toți - l-am citit pe Eminescu în ediția lui Titu Maiorescu dar și în acel volum nr.1 din BPT și, credeți-mă, în ediția ieftină a bibliotecii pentru toți, poetul nu a pierdut nimic! - transformă actul de cultură al cititului într-un act terorist și periculos, cei care citesc mai mult decât media, neștiind de multe ori cum o cheamă pe borfeta țigăncoasă care s-a logodit cu un fotbalist din liga a doua!

   De fapt, la ce-i bun cititul?
   La nimic: nouă ne place să fim groapa de gunoi a Europei și sursa ei de muncă necalificată! Nouă ne place să venim în concediu în luna august din Italia după ce-am uitat românește! Nouă ne place să ne vindem femeile și copilele! Nouă ne place să fim sclavi la țigani! 
NOUĂ NE PLACE TOT CEEA CE NU MAI PLACE RESTULUI LUMII!

   Ω

   Politica editorială a editurilor de la noi a devenit cea mai de temut cenzură: se publică doar consacrați, autori dispuși să-și finanțeze total publicarea scrierii sau oameni de casă (Humanitas nu face excepție, cu toată stima pe care o port lui Gabriel Liiceanu). Așadar, Boia, Cărtărescu ori Pleșu, mai sunt buni de ceva?
   Surpriză!
   Majoritatea concetățenilor noștri au răspuns DA
   Cei mai sus enumerați, ei  și numai ei, sunt în continuare foarte buni și chiar căutați:
CU PAGINILE DINTR-O CARTE SE APRINDE CEL MAI BINE FOCUL PENTRU GRĂTAR!
   Ce, credeați că pentru citit?
   Păi cine mai înțelege ce scrie acolo?
   Că doar nu mai suntem la școală ...
   iauziipătenoriicumințidemaimuță ... ooooofviațamea ... auziacilecețimaitrebecitit ...
BOULE!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu