Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 noiembrie 2018

Paradoxul abținerii

   Da, știu: votul este un drept!
   Votul este un drept, adevărat, dar numai și numai atâta timp cât este exercitat într-o situație ideală și utopică de către cetățeni instruiți, informați și interesați!
   Vi se pare că toți românii sunt ...instruiți, interesați și informați?
   Cu siguranță, nu!

   Am înțeles în sfârșit că dacă această grupare „dură” care se vinde pe făină, zahăr și ulei (eventual și doi mici) ar renunța de bună voie la dreptul de a vota i-ar fi ... mai bine! Cu siguranță, oameni cu ceva mai multă minte, interes și dorință de implicare ar hotărî în treburile publice astfel încât să le fie și lor mai bine! Nu credeți? Nu credeți că un guvern votat de inteligențele cel puțin medii, format din inteligențe mult peste medie și cu simț civic foarte înalt ar face în așa fel încât să dispară closetul din fundul curții și altele asemenea? Cu siguranță că da! Dar nu vrem așa ceva și ajutăm cu toții la perpetuarea unui sistem politic care a fost din start gândit să fie defect tocmai pentru a putea fi manipulat! iliescu ion acum aproape 30 de ani a știut bine ce face, a știut de ce distruge CAP-urile, a știut de ce distruge industria, a știut de ce distruge învățământul: iliescu ion plănuise deja un sistem în care ei, cei mulți și „mai slab pregătiți” să poată avea un cuvânt de spus, chiar unul hotărâtor! 
   Nimănui nu-i pare ciudat că în Săcele, chiar lângă Brașov, primăria este câștigată mai mereu de candidații susținuți de locuitorii zonei romantic numite „Țigănie”? Și știți de ce-i zice așa? Sigur, aveți dreptate, pentru că este nu plină, este infestată cu țigani (mergeți la Brașov pe DN 1 A și puteți vedea)! 
   Câți dintre ei muncesc? 
   Câți dintre ei au acte în regulă? 
   Câți dintre ei nu fură lemn? 
   Câți dintre ei nu au probleme cu legea? 
   Câți dintre ei nu iau ajutor social?
CÂȚI DINTRE EI NU VOTEAZĂ?
   Răspunsurile sunt cam aceleași: nu prea muncesc, nu prea au acte, nu se feresc să fure lemn de pe munții pe care i-au chelit de păduri, sunt puțini cei fără probleme cu legea, majoritatea sunt înscriși la ajutor social și bineînțeles
TOȚI VOTEAZĂ!
   A fost doar un exemplu minor la scara județului Brașov: câte or fi în țară?  
   Aceste situații absurde trebuie să înceteze atâta timp cât votul nu este decât un DREPT și nu o OBLIGAȚIE! O țară pornită declarativ pe drumul capitalismului și economiei de piață, încearcă să facă pași în aceste direcții folosind instrumente viciate, instrumente de pe vremea marii adunări naționale!

   Am mai spus-o: chiar dacă sistemul votului censitar nu a fost perfect, datorită acestuia România a cunoscut guverne puternice și o dezvoltare accelerată - simplul fapt că nu chemi să decidă pentru întreaga țară niște oameni incapabili să decidă corect pentru ei și este un prim pas spre mai bine! Și dacă cineva îmi spune că nu suntem astfel în rând cu lumea, că Europa, că, că, că, să se gândească bine cât de mult am rămas în urma țărilor din blocul fost comunist, cele cu care eram acum 30 de ani aproape umăr la umăr! Ba, chiar și în urma Bulgariei (de ce oare ne place să râdem de bulgari?), care se pregătește să treacă la €!

   Așadar, putem să limităm pentru o generație accesul la vot celor de fapt incapabili de exercitarea corectă a acestui drept? Cred că da și nu numai atât, ar fi de-a dreptul o obligație protejarea statului de elementele periculoase prin bunăvoința de a pune ștampila unde li se indică sau după capul lor (la referendum mulți au fost convinși că-l votează pe ... iliescu)!

   Ω

   Censul nu ar mai avea efect într-o țară de proprietari, dar un minim de cultură generală ar putea face diferența între un parlament cu nicolicea și unul fără!
   Vă dați seama cât de simplu ar fi să-i pui să răspundă la întrebarea „care este capitala județului Brașov”? Și cine ar răspunde Brașov să nu aibă drept de vot o legislatură? 
   Da, cătălin radu tenace, orașul Brașov nu este capitală de județ și nici județul în sine nu are granițe! 
CE SIMPLU AR FI!

ASTFEL, VOTUL, AR FI ȘI UN ACT EDUCATIV?
NU, PENTRU CĂ ÎNTR-O ATARE SITUAȚIE MULȚI IARĂȘI AR CHIULI!

3 comentarii:

  1. I simply could not leave your site prior to suggesting that I really enjoyed
    the standard information an individual supply to your visitors?
    Is going to be back regularly to check out new posts

    RăspundețiȘtergere
  2. If you would like to increase your familiarity simply
    keep visiting this website and be updated with the latest news posted
    here.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fantastic beat ! I would like to apprentice at
    the same time as you amend your website, how could i subscribe
    for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny
    bit acquainted of this your broadcast offered vibrant
    clear idea

    RăspundețiȘtergere