Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 martie 2014

Să traducem traducerea traducătorilor !

   Cum este mai bună o traducere :
   în litera ei , în spiritul ei sau și una și alta ?


   Vedeam zilele trecute o știre care , ne-a bucurat : o familie de (întâmplător) români , stabilită în Suedia 
ȘI-A RECUPERAT COPIII ! 
   Știm că sună cel puțin ciudat , dar oamenii , au căzut sub incidența legii țării în care trăiesc : până aici , totu-i clar - de aici încolo începem să avem probleme !
   Și anume !
   În Suedia , un grup de funcționari probabil superiori , care nu au crescut în viața lor decât propriile salarii , închipuindu-și că un copil citește memo-ul transmis prin mail și se mai și conformează , au impus un sistem absurd de educare a celor mici , sistem menit de a obține în masă progenituri capabile de faptele văzute de dumnealor în Killing fields ! Din fericire , cei mici nu citesc iar celor mari , în urma acestui tip de educație ori nu știu să citească , ori le este lene ! Din toată nebunia asta , copiii , escroci sentimentali cum bine îi știm , din naștere , au prins ce îi interesa : ei au drepturi fără îndatoriri , ei au libertăți fără constrângeri , ei dispun de mecanismul serviciului public de ocrotire a minorilor și a legilor nebune care
LE DAU ÎNTOTDEAUNA DREPTATE !
   Și dă-i trai pe vătrai !

   A doua la mână , este faptul că pentru a crește un copil , activitate deosebit de importantă și de dificilă , pe lângă distracția din/de pe lîngă/de sub/pat sau de oriunde s-a petrecut ea , îți mai trebuie și un strop de chemare , de talent , de plăcere și dorință și - nu în ultimul rând - de cunoștințe ! Notați vă rugăm , că nicăieri în lume nu se dă examen pentru a deveni părinte natural : exceptând China care a recurs la impuneri din cauza suprapopulării , nicăieri în lume nu ți se pune la îndoială capacitatea de procreare și nici nu-ți este interzisă ! Așadar , legile suedeze , se adresează unor cetățeni cu un IQ peste media multor țări din lume , cetățeni care din păcate nu se prea ocupă cu așa ceva , preferând să mai inventeze ceva , un internet , o armă , un satelit , etc , etc ! Asta dacă vrem să avem copii educați cu memo-uri și care să nu se dea cu curul de pământ în magazin că vor cutare sau cutare nebunie cu preț cât PIB-ul unei țări din Africa !

   A treia la mână și foarte importantă , este problema felului în care ne-a fost prezentată știrea (citez din memorie , deci destul de imperfect) : „familia venită dintr-o țară unde lege este vorba bătaia e ruptă din rai ” ! Ei bine , aici avem mai mult de vorbit : vorba asta , lăsată pe mâna cui n-a deschis o carte de când a folosit-o pe aia de credit la plata diplomei , face mult rău ! Cine nu știe despre ce este vorba și se ia după modul în care un analfabet a tradus proverbul acesta din
ROMÂNĂ ÎN ROMÂNĂ
crede că pe aici pe la noi , facem copii doar când nu avem bani să ne cumpărăm saci de box ! Sau că bieții de ei , sunt călcați în picioare dimineața , la prînz și seara !
   Este ?
   Este !
   Ei bine , știm cu toții că proverbul ăsta ce ne vine din bătrâni , nu asta cere , nu asta încurajează , nu asta permite ! Nici gând !
   Vorba bătrânească face vorbire despre
IMPUNEREA AUTORITĂȚII PATERNE/MATERNE !
   Și atât !
   Copilul , nu trebuiește neapărat disciplinat fizic , copilul nu trebuiește terorizat , copilul nu trebuiește brutalizat :
COPILUL TREBUIEȘTE SĂ ȘTIE CE OBLIGAȚII ARE , CE RESPONSABILITĂȚI ȘI CE DREPTURI DECURG DE AICI !
   Cu toții am mai luat cîte o urecheală în copilărie , cu toții am fost conștienți că am meritat-o , motiv pentru care pe viitor
ne-am ferit de respectiva drăcie (am făcut altele , în compensare) și , parcă nu a fost chiar atât de rău !
   Bineînțeles că pădure fără uscături nu există , bineînțeles că sunt și părinți nebuni , bineînțeles că există și copii imposibil de stăpânit : știm astea , dar noi vorbim despre oamenii și copiii normali !
   Așadar ?
   Este mai bun sistemul suedez ?
   Este mai bun sistemul românesc tradițional ?
   Nu știu ce răspuns aș putea da cu convingere 100% , dar înclin spre cel autohton : am crescut zeci de generații cu cheia de gât și n-am murit , așa că fără să vreau , recurg din nou la înțelepciunea din bătrâni : „unde dă tata/mama crește” !
   În încheiere , o ultimă nelămurire : merită să înghițim chiar totul de la alții mai puțin estici ?
   Ori este bine să mai gândim și cu mintea noastră ?

   Ω

   Așa să fie ?
   Sau nu ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu