Faceți căutări pe acest blog

duminică, 6 iulie 2014

Savoir vivre - Să renovăm , să păstrăm , să conservăm ?

   Singuri ?


   În ultimul timp , câțiva entuziaști s-au apucat să zdruncine din temelii sistemul românesc de „je me'n fiche” : oamenii vor , pur și simplu așa vor ei , să păstreze cât mai mult din farmecul localităților autohtone , descoperind sub straturi succesive de mortar , tencuială și reparații de mântuială , adevărate minuni ! Ei bine , da : interesele sunt mari , nepăsarea la fel , astfel , dacă o clădire de o sută de ani sau mai bine este plasată într-un loc în care terenul are un preț amețitor , proprietarul ei nu se mai zbate să o renoveze și să o îngrijească ci , pur și simplu , o lasă să se degradeze până în momentul în care va fi chiar somat să salveze orașul din fața pericolului iminent ! Acesta este un astfel de caz , probabil :
adică fostul magazin Sora , de la Gara de Nord ! Uitând că astăzi tehnologia a făcut pași importanți și că aproape orice ruină poate fi salvată , respectiva construcție este lăsată în paragină , ea devenind deja un pericol public : va fi sigur demolată , locul urmând a-i fi luat de cine știe ce turn modern de birouri .
   Iată o altă situașie , de data aceasta pe Calea Victoriei , vis a vis de Poliția Capitalei :
   Adică , în traducere , asta :

   Fosta bancă , monument de arhitectură , este transformată voit în cuib de aurolaci și , pentru că nu vrea să cadă suficient de repede , „cineva” o ajută , deschizându-i larg toate ferestrele , în scopul de a lăsa intemperiile să-și facă treaba : clădirea este splendidă , dar asta nu contează , proprietarii sunt interesați doar să-și vândă „copilul” acum , pe bani frumoși , nu să-l aștepte să devină genial la maturitate ! Vă șochează comparația ? N-ar trebui , țiganii care-și vând copiii ca să aibă acum de-o țuică și proprietarii ăștia sunt o apă și-un pământ !
   Pe lângă acest mecanism cu scop ... lucrativ , întâlnim un altul , unul în care funcționează la turație maximă motorul numit prostie , alimentat cu nepăsare : vorbim aici despre „renovările” caselor de locuit , ale caselor obișnuite ! Când proprietarul pune mâna pe ceva bani , se apucă iute de treabă : tâmplăria veche , deformată și îmbătrânită , este schimbată cu PVC + termopan ! Nu spunem că tot ce este vechi poate fi sau merită recuperat , dar dacă tot s-au hotărât la așa ceva , măcar să renunțe la alb ! Apoi , „galbenul Maria Tereza” des întâlnit în zona Transilvaniei , este rapid acoperit cu un ciclamen ori cu un verde FRUMOS , sau chiar cu o combinație a lor !
   Splendid !
   În exteriorul arcului munților , aceleași culori iau locul clasicului alb !
   Minunate lucrări de feronerie sunt date la fier vechi , splendide marchize din sticlă și fier forjat sunt înlocuite cu copertine din doc , acoperișuri din țiglă care au rezistat fără probleme peste o sută de ani , sunt aruncate pentru a intra în rândul lumii cu învelitori dintr-o tablă nenorocită : din nou lipsa educației și a culturii , își spun cuvântul - pe vremuri , casele boierești erau învelite cu ardezie , cele bogate cu țiglă , cele mai sărăcuțe cu tablă , iar cele sărace de tot , cu carton asfaltat !
   Și culmea , tablele alea nenorocite , nu sunt mai ieftine !
  
   Iată o construcție din centrul Bucureștiului , o construcție „semirenovată” :
 diferența este vizibilă , nu mai sunt necesare explicații , partea lucrată să arate „ca pe vremuri” este cu adevărat frumoasă !

   Ce nu putem înțelege noi , nu este lipsa de gust și de educație a proprietarilor care-și zugrăvesc casele cum spuneam mai sus sau aleg un căcăniu sinistru !
   Așadar , noi nu prostia sau hoția proprietarului le acuzăm aici , ci indiferența și indolența primăriilor care , cu siguranță au niște oameni angajați pentru a se ocupa de aceste lucruri ! Nu înțelegem de ce primăriile nu impun stilul și culorile fiecărei zone ! De ce acceptă cu ușurință șmecheriile care ocolesc normele de înălțime (P+3+ n etaje retrase ... ) ?
   Cui folosește oare ?
   Că de ce , bănuim !
   Iată un adevărat palat din zona Hristo Botev colț cu Moșilor zona veche :
   Cum vi se pare ? Cui folosește dispariția acestui „palazzetto” ?
  
   Așadar , dacă primăriile și-ar face datoria impunând stilul , culoarea , înălțimea , urmărind lucrările , am trăi în orașe mai frumoase : nu , nu cerem primăriilor să facă treaba proprietarilor , le cerem doar să nu-i lase să-și facă de cap !
   Dar , în țara în care statul a dat multe căruțe cu bani unei firme constructoare de drumuri în baza unui contract care a dispărut (chiar așa , ce se mai aude ?) , în țara în care unul dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase drumuri din Europa nu poate fi finalizat pentru că deși constructorul a oprit lucrările , a fost încheiat un contract ce nu poate fi reziliat , în țara în care furtul se învață ca și stilul , de mic , nu mă mir că toți dăm în gropi : reale sau nu !

   Ω

   Sincer să fiu , nu cred că primăriile noastre au bani pentru așa ceva , când îi cheltuiesc cu nonșalanță pe așa ceva :
sau pe alte asemenea false opere de artă , aducătoare de venituri proprii și de sărăcire a bugetului !
   Nu , nu putem face noi treaba autorităților , mai ales când ele , autoritățile , nu au interesul să se facă ceva : așadar , vom putea face ceva 
SINGURI ?
 

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu