Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 iulie 2014

Savoire vivre - Ce merită salvat , ce nu merită și , până unde trebuie mers ?

   „Cu Manole zece
    Care-i și întrece ...”

   De mai multe ori , în grupajul „savoire vivre” ne-am ocupat de bunul și de prostul gust : mai ales de cel prost ! Trebuie să recunoașteți , cinstit , că de multe ori stridența vestimentară se transmite și asupra imobilelor , multora părânduli-se normal ca , dacă anul acesta se poartă chiloți verzi la pantaloni roz , să-și zugrăvească și casele la fel ! Să recunoaștem , combinația este criminală , iar de când și acoperișurile s-au reinventat , talmeș balmeșul este total : ceea ce înainte vreme găseai numai pe la locuințele sărăcuțe (adică acoperiș din tablă) a ajuns acum , prin prisma lipsei de cunoștințe și educație , o modă cu îngrozitor de multe culori și , mai ales , nuanțe !
   Însă , pentru a ne lămuri noi definitiv și pentru a nu cădea în mania proTV-ului care a descoperit de curând subiectul , nu tot ce este vechi merită păstrat , nu tot ce este vechi merită recondiționat și renovat ! Trebuie să avem puțină minte , trebuie să fim în stare și să triem ce-i bun și frumos și interesant , de ceea ce nu este !
   Din păcate , deși normativele există , primăriile nu le aplică , iar cine dorește să facă o treabă adevărată , reușește fără cine știe ce cheltuieli suplimentare !
   Iată :
 
două căsuțe de pe strada Occidentului din București ! Fără a fi foarte mari , fără investiții majore , chiar dacă la prima învelitoarea este din tablă , rezultatul final amintește de originalele de acum o sută de ani !
   Nu cu mult mai departe , pe strada Moxa
această splendoare uitată , primește un nou vecin
 
adică , cineva din primărie a aprobat această alăturare !
   Va arăta minunat , nu-i așa ?
 
   Va arăta , ca aici , pe aceeași Moxa :
   Casele vechi , frumos renovate și puse în valoare , sunt splendide !
   Dacă însă un „dezvoltator” vrea profit și numai profit , iar primăria îl înțelege , atunci astea vor dispărea (str. Nicolae Iorga) !
 
 
   Să fie păcat de ele ?
   Să nu fie ?
 
   Înțelegeți cred , că cine ne disprețuiește pe noi toți parcând așa
 
va spoi fără nici o jena fațada și va lăsa calcanul netencuit , ca pe str. Ernest Broșteanu !
   Că de , care-i problema ?
   Așadar , să facem bine , frumos și durabil ?
   Să facem doar de ochii lumii ?
   Să intrăm cu buldozerul în toate ... ca să dezvoltăm ?
   Cum este mai bine ?
   Pentru că așa , cu siguranță este mai rău :
 
Pentru cine nu a înțeles , explicația vine ușor , de la sine : nește persoane mai bronete , au pus laba pe o mândrețe de locuință de pe strada „Sfinții Voievozi” din capitală și , cu toate că locuința se află într-o asemenea zonă
și cu asemenea vecinătăți , broneții în discuție , de capul lor și fără vreo supărare din partea vreunei autorități (măcar morale) au ciordit ferestre termopan prea mici și , plini de inventivitate , au zidit golurile , pe unele parțial , pe altele total !
   Locuința respectivă , la vremea ei o căsuță cochetă , a devenit o hârcă oarbă , urlând după inspectorii primăriei : nu o aude nimeni !

   Ω

   Așadar , chiar nearanjate , pe care ați alege-o ?
   Pe cea de mai sus ?
   Sau pe asta , care așteaptă încă mâna de gospodar ?
  
Ce ați alege ?
 
 

 
 

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu