Faceți căutări pe acest blog

marți, 18 noiembrie 2014

Concluzii 1

   Instrumentele de propagandă


   Acum multe sute de ani, câte un teatru ambulant umbla dintr-un târg într-altul, amuzând oamenii pentru câțiva bănuți sau o bucată de pâine.
   Puțin mai târziu, un neamț se apuca să ieftinească și să înmulțească nesperat de mult cartea, contribuind la propagarea informației.
   Apoi, tiparul inventat de neamț, a născut o tipăritură nouă și minunată, ziarul, care a ajutat la informarea sau dezinformarea oamenilor timp de sute de ani. În același timp, teatrele se transformă din adunături de saltimbanci în instituții stabile de artiști.
   Timpul a trecut, publicațiile s-au ieftinit, s-au înmulțit și au ajuns la mai toți știitorii de carte, opera și teatrul s-au schimbat în (de multe ori) mofturi și au fost înlocuite de publicul larg cu bufoneriile cinematografului, iar atenția oamenilor a început să fie cerută insistent de radio!
   Această culme a tehnologiei, a avut supremația destul de puțin timp, pentru că a apărut televiziunea, care a dat în cap tuturor, atât în divertisment, cât și în informație!
   Tot ceea ce am înșirat până acum, are un factor comun, adică, informația venea de la CINEVA și se distribuia celor mulți: cine controla presa tipărită, radio sau TV, controla în realitate opinia publică!
   Aceste ultime alegeri, au însemnat pentru România o REVOLUȚIE!
   Internetul, al nimănui și al tuturor, internetul cu toate relele lui, l-a înlocuit pe acel CINEVA cu mulți alții, a înlocuit sistemul „reprezentativ” cu sistemul „direct”: nu este neapărat un lucru bun, fiindcă există și pentru așa ceva soluții de manipulare a opiniei publice, dar este pentru prima dată când informația circulă de la om la om și mulțimea se organizează independent de mașinăriile tradiționale ale partidelor! 

   Ω

   S-a născut un nou sistem de comunicare a opiniilor, s-a născut un nou sistem de influențare a opiniei publice, s-a născut (poate) un nou monstru sau o nouă jucărie: până la inventarea unui alt sistem de comunicare în masă mai eficient, cine va stăpâni netul, va stăpâni și opinia publică!
   Așadar, ce este nou sub soare?
   Două sunt noutățile: tehnologia și dispariția rolului tradițional de lider de opinie, asumat de obicei de câte un ziarist!

   Iluzia democrației directe?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu