Faceți căutări pe acest blog

duminică, 2 noiembrie 2014

Nu te pune cu prostul: are mintea odihnită ! Nimic despre alegeri !


   Suficiența, comerțul, lipsa de educație,prostul gust și evoluția limbii române!

 

   1 - Până în urmă cu ceva vreme, fără a fi interzise, unele subiecte erau considerate de prost gust și ocolite sau discutate pe ocolite, numai în anumite cercuri. Sunteți de acord că am dreptate?
   2 - Până nu de mult, se considera că femeia reprezintă sexul SLAB și bărbatul pe cel puternic: am dreptate?
   3 - Până nu de mult, a vorbi prost limba maternă echivala cu a fi needucat: greșesc?
   4 - Până cu câțiva ani în urmă, eram convinși că limba noastră are cuvinte pentru aproape toate situațiile și obiectele posibile, nefiind necesare decât importuri minore, în domenii absolut noi nouțe, dar s-a dovedit că ele, cuvintele, nu mai sunt bune, deci trebuiesc înlocuite sau folosite cu alte sensuri decât cele consacrate: pot fi contrazis?
   Dacă DA, vă rog s-o faceți, dacă nu, să vedem mai departe! Așadar ...

   1 - Circulă de la o vreme o reclamă, în care apare o realizatoare-prezentatoare, o tanti cu o emisiune de 3 minute, care ne vorbește
EXPLICIT DESPRE STRATUL DE VATĂ APLICAT PESTE ABSORBANT ATUNCI ... CÂND
 ... atunci când! Dacă dumneaei și producătorilor reclamei nu li se pare un subiect de prost gust și nelalocul lui pentru a fi discutat atunci când suntem cu familia la masă, o privește, dar că asemenea lucruri își au locul în revistele pentru femei mi se pare evident!
   2 - Femeia, sexul slab, a aflat că se poate descurca și fără un mascul alături, drept care crede tot ce-i place din ce-i spune societatea și, întemeiază familii uniparentale, în speranța de a se dovedi puternice: că Doamne Doamne a definit familia ca fiind uniunea dintre bărbat și femeie, lăsăm deoparte, în seama filozofilor și a teologilor, dar să vrei să fii singură pentru că este modern, mi se pare absurd! Drept care, cererile de ajutor mi se par normale ... mai ales în situația în care face mai mulți copii, după care are voie să plângă cât poftește și să ceară ajutor pentru că își iubește copiii! Dar de ce i-a făcut? Chiar nu ne punem această întrebare simplă? În paralel cu ele, cu aceste femei ... puternice, crește numărul bărbaților sensibili, cei care plâng la comandă, deși „se poartă” cu gluga pe ochi și sunt plini de tatuaje! CÂH!
   3 - Mulți angajatori, luptând pentru supraviețuirea pe piața concurențială ce abia se naște în România, au angajat cu toptanul, fără a ține cont de calitatea salariaților, ci de salariile cerute de aceștia: așa că, a ajuns o normă să „aplici”, să „sărci”, să ai „fani” dar mai ales „FANE”, acordul în gen și număr este o necunoscută pentru absolventul de spiru titulescu, așa că la Magic FM ni se poate vorbi despre TREIZECI ȘI DOI DE PREȘEDINȚI! Ora „doișpe” este o normalitate! Interesant este că nimeni nu le atrage atenția, iar dumnealor, ei și ele, limitați până la a-ți face milă, sunt convinși că reprezintă sumum de deșteptăciune: poate în casa și familia lor, poate la liceul Bolintineanu, poate la vreo facultate „particoleră”!
   4 - Dacă am acceptat ca necesare noțiuni inexistente în limba română - hard disk, mouse, desk, etc, etc - altele nu-și au nici locul nici rostul, singura lor realizare fiind aceea de a-i da impresia prostovanului, pardon, vorbitorului pe post, că este extrem de inventiv, „superisteț”, „megadeștept”! Nimic mai fals, nimic mai greșit : înlocuirea unor cuvinte uzuale ale limbii cu niște struțo cămile nu denotă decât sărăcie intelectuală și, eventual, prima generație în București! Și pentru că nu pot propune nimănui să-l urmărească dimineața pe un tip care prezintă false noutăți din IT - aducând în schimb în studio tot felul de personaje ce-și fac publice ultimele produse (nu am văzut niciodată semnul de reclamă) - propun celor ce circulă cu metroul, să citească cu atenție instrucțiunile de pe aparatele de vândut cartele! Nu, nu negăm că aparatele sunt bine venite, ba din contră, dar textul ce se lăfăie pe ele este cel puțin hilar: începe prin a ne povesti cum putem alege limba în care să lucrăm dar scrie numai în română, pentru ca în final, să ne atragă atenția că automatul nu ACORDĂ rest! Adică, aparatul nu poate DA ... nu, nu poate face un gest atât de comun, atât de banal, atât de jenant ca datul, nu , el ... acordă! Medalii, distincții, ce acordă oare? Bine că nu acordează!
 
   Ω
 
   A propos ... ați observat că vocabula DECÂT tinde să dispară din limbă? Gigi nu este mai gras decât Nelu ci „ca Nelu” și asta în mod permanent! Să mai vorbim despre lucrurile date „la fete sau la băieți”, de zgomotul care invariabil a fost transformat în „bubuitură”, cu forma elevată „bubuiEtură”?

   Nu, să ne oprim aici! Vom reveni ... cu un alt „PROIECT”!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu