Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 noiembrie 2014

Decontul se apropie !

   Va vorbi președintele român, maghiara?
 

   În rândurile apărute ultima dată, vorbeam despre o prezență la urne de aproximativ 55%: spre rușinea mea, trebuie să recunosc că realitatea m-a contrazis, votând numai 52,3% dintre cetățenii ce au acest drept! Nu vă pare o diferență notabilă, dar, să ne socotim puțin cu cifrele, să le întrebăm de sănătate și, să vedem ce ascund ele!
   Să începem dar, cu sfârșitul! Cu sfărșitul listei, vreau să spun: cei nominalizați ca fiind campioni negativi absoluți la numărul de voturi primite, dată fiind realitate lui 52,3 față de 55 de procente, au deci chiar mai puțini votanți decât - cu mână largă - am calculat noi ieri!
   Apoi, problema votului în străinătate: noi am râs de „Mihaela dragostea mea”, dar el săracul avea rezultatele corecte în acel moment, corecte dar incomplete! Nu se număraseră voturile din străinătate, iar acum cinci ani, când prezența la vot nu a fost nici pe departe atât de masivă în străinătate ca acum, patru din cinci alegători „de afară”, au ales să voteze - dacă nu cu dreapta, măcar - împotriva stângii! De ce? Am putea vorbi mult, motive sunt nenumărate - de la cei zece ani de frână ai președinției Iliescu în combinație cu opt ani (4+4) Văcăroiu și Năstase, considerați de mulți o catastrofă națională și, până la percepția că această frână i-a obligat să-și părăsească țara și familia și casa, ca să plece pe cele coclauri - sunt unele reale și altele imaginare, de fapt chiar nu contează! Diaspora - așa cum mai nou este la modă să fie numită această importantă parte a populației României - votează COVÂRȘITOR împotriva lui nea Nelu și a băieților săi! Și cum preîntâmpini o eventuală „Dăciuța, dragostea mea”? Simplu, rudimentar de simplu ...  nu-i lași să voteze! Nu, nu le interzici, le lași dreptul de a-și exprima votul, dar nu le dai prilejul să o facă! Și nici măcar nu te chinuiești prea tare pentru asta: întocmești niște proceduri stufoase, inutile și mâncătoare de timp, reduci numărul de cabine de vot sub numărul de cabine de WC dintr-o grădiniță de țară și, nici măcar nu mai trebuiește să instruiești personalul să tragă de timp! Nu mai este nevoie pentru că fizic este imposibil să execute câteva mii de oameni aceleași proceduri inutile și imbecile în acea perioadă de timp! Așadar, cineva poate exersa liniștit „Dacia, patria mea”, sau „Daciana, sârba mea”, sau cum  i-o spune în intimitatea cabinei de vot, pentru că cel puțin din partea românilor plecați la muncă prin zări albastre, sunt aranjați: „STRĂINII! NU MAI CONTEAZĂ! Ministerul de externe, a găsit cea mai bună soluție pentru omorârea spiritului civic al românilor plecați: dacă la turul doi, în loc de două cabine, vor fi 20, credeți că se vor mai obosi oamenii să vină sute de kilometri pentru a-și exercita un drept atât de fragil și de volatil? 

   Dar, ce ne poate aduce turul doi? Să ne obosim și să gândim pur teoretic și socoteala ar fi cam așa:

Ponta
40,33
Hunor
3,5
Johannis
30,44
Meleșcanu
1,1
Tăriceanu
5,4
Zsilagy
0,56
Udrea
5,18
Funar
0,48
Macovei
4,46
Brânză
0,45
DD
3,99
Rotaru
0,3
Vadim Tudor
3,66
Amariței
0,08
 
   Cu toată diferența de 10 procente, luând în calcul ca siguri anumiți votanți, lucrurile se pot încurca rău. Adică:

Stânga
Ponta
40,33
Vadim Tudor
3,66
DD
3,99
Funar
0,48
Rotaru
0,3
Total
48,76

    Acest aproape 49% pare zdrobitor! Dar, nici Johannis nu stă chiar atât de rău cum ar vrea unii să creadă:

Dreapta
Johannis
30,44
Tăriceanu
5,4
Udrea
5,18
Macovei
4,46
Total
45,48

   Nu-mi spuneți că cine l-a votat pe Tăriceanu va vota cu Ponta, sau că cine s-a deranjat să pună ștampila pe Vadim, acum se va hotărî pentru „Neamț”, că nu cred!
   Rămâne în continuare un bloc  de „necunoscuți”, un grup care nu știm de ce a vrut brânză sau alt aliment și care se prezintă cam așa:

Necunoscuți
Meleșcanu
1,1
Brânză
0,45
Amariței
0,08
Total
1,63

   Recunosc, am glumit, „blocul cu necunoscuți” este o magherniță amărâtă, iar aceste personaje nu vor influența pe nimeni, poate doar pe administratorul de scară să schimbe un bec ars! Drept care, pot fi șterși din controale! Presupunând că voturile s-ar împărți oarecum egal, situația ar rămâne neschimbată, cu toate că numărul este suficient de mic pentru a fi aproape total lipsit de semnificație!

   Așadar, ce avem până acum? Avem Stânga cu un avans virtual de aproximativ 3%! Aceste trei procente, ar trebui să fie suficiente! Doar că, în ecuație mai pot interveni două necunoscute, de fapt nu necunoscute, ci doi factori bine cunoscuți: diaspora, care reprezintă cam 3 - 4 % și care tradițional votează dreapta și,

Maghiari
Hunor
3,5
Zsilagy
0,56
Total
4,06

maghiarii, care pot fi 4% dar foarte bine și 6% și care tradițional votează cu cine promite mai mult!

   Cum electorii din străinătate pot fi reduși la tăcere prin metode administrativo birocratico drăgnești, cu ungurii nu mai ține! Ungurii vor face pe dracu’n patru și vor vota așa cum le cere conducerea LOR, așa că maghiarii, indiferent de titulatură, par a fi factorul decisiv în alegerea președintelui României!

   Iată deci, că am ajuns s-o vedem și pe asta! Sistemul electoral românesc, prăfuit și încremenit în timp de parcă mai ieri votam pe colegii censitare, aduce din nou în vitrină o situație absurdă!

   Până nu va fi modernizat sistemul de vot, o să tot avem astfel de surprize și, BEC-ul în loc de a avea rolul de administrator și numărător imparțial, va fi mai departe un jucător PREA important!

   Ω

   Întrebare: va fi președinte cine va promite mai mult?
   Răspuns :IGEN !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu