Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 iunie 2014

Din cauză de pauză

   Ar trebui schimbat ceva ?


   Acum , după ce a trecut meciul , toată lumea este îngrozită de gestul uruguayanului Suarez , anume gestul de a-l mușca pe un italian de umăr ! Fiind și recidivist , Suarez (altfel un mare jucător) , a fost pedepsit pe merit și pe măsură !
   Și ce dacă ?
   Și pe cine încălzește ?
   Notați vă rugăm , că în timpul meciului Uruguay-Italia Suarez canibalul a mușcat și a jucat ! Super arbitrul mexican , a văzut tot felul de aiureli pe teren , a văzut și că are o reputație de apărat , dar n-a văzut că are un vampir pe teren !
   Ce este de făcut ?
   Ce-i mai încălzește pe italieni pedeapsa primită de Suarez ?
   Mexicanul ce a stricat meciul printr-o eliminare exagerat de ușoară a unui jucător și prin neeliminarea altuia , cum plătește prostia făcută ?
   A fost corect ?
   Mai multe întrebări , care ne fac și pe noi să ne întrebăm dacă nu cumva sunt neceare câteva modificări în regulamentul jocului numit ciumă fotbal ! Și anume :
- regulamentul actual stipulează că o partidă durează 90 de minute : nu de joc efectiv , ci de joc - cu toate astea , arbitrii sunt sfătuiți să adauge la acest timp regulamentar niște minute de prelungire ; rezultatul este o prelungire a jocului cu un timp strict la bunăvoința centralului !
propunere : al patrulea arbitru să aibă și cronometrul oficial , la care să adauge timpii indicați de central și să anunțe sfârșitul la momentul zero și nu ... după ultima fază
- astăzi , se dă cartonaș galben în situații destul de ambigue (unii dau , alții nu) , la două galbene în același meci pentru același jucător acesta eliminat , la fel și pentru un roșu direct !
propunere : un avertisment (galben) să fie însoțit de o suspendare temporară de 10 minute (nu mai mult de două simultan) , al doilea galben aceluiași jucător să atragă tot o suspendare temporară de 10 minute (a doua) și după expirarea ei înlocuirea jucătorului eliminat cu o rezervă (dacă mai sunt schimbări disponibile) , cartonaș roșu direct , eliminare directă și imediată (ca până acum)
- la viteza cu care se joacă astăzi , puțini arbitri fac față jocului în ansamblul lui , așa că aserțiunea conform căreia „arbitrul este suveran” nu prea-și mai are locul !
propunere : acceptarea probei video în timpul jocului (la progresele tehnicii audio video , nu ar fi o problemă pentru nici un stadion să se doteze) și reglementarea clară a folosirii ei
- fotbalul a evoluat incredibil în ultimii ani , drept care este necesar ca arbitrajul și regulamentul să țină pasul
propunere : modificarea unor prevederi regulamentare care să permită modernizarea arbitrajului și reducerea numărului de „greșeli” (de exemplu : lăsarea avantajului să nu anuleze automat greșeala adversarului , ci , dacă nu se soldează cu câștig semnificativ - teritorial sau gol - să oblige întoarcerea jocului în momentul comiterii infracțiunii și aplicarea pedepsei nimerite) !

   Acum , revenind : cu ce-i încălzește pe italieni pedepsirea ULTERIOARĂ  a lui Suarez ? Dacă arbitrul era obligat să verifice proba video și proceda la eliminarea canibalului , soarta meciului era aceeași ? Dar dacă arbitrul , consultând înregistrarea nu lua măsura ce se cuvenea și era suspendat definitiv din arbitraj ? S-ar mai fi repetat greșelile de până acum ?
   Adică , spus mai simplu : ai greșit în meciul ăsta ? Plătește în meciul ăsta , nu mâine , nu peste o săptămână !
   Acum și pe loc !

   Ω

   Bineînțeles că toate aceste lucruri au efect , dacă la un campionat mondial n-ar mai fi aduși arbitri din țări cu fotbal călare pe cămile :
 câteodată , mai bine de pe Marte !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu