Faceți căutări pe acest blog

luni, 8 iulie 2013

Cică - BubuiEtura mentalizării

   Efectele educației
  (mai exact , ale lipsei ei)

   Fie că ești la cafeaua de „bună dimineța” , fie că „butonezi” din plictiseală ori chiar cauți ceva anume de văzut , este greu să nu fii bombardat de efectele imediate ale subfinanțării educației românești : la toate nivelurile și în toate mediile ! Iar aici nu vorbim despre lipsa culturii specifice unui domeniu de activitate , nici despre lipsa culturii generale , vorbim despre stridența lipsei de educație , despre completarea celor șapte ani de acasă și , bineînțeles , desre ceea ce se mai cheamă și
   Multe vorbe românești tind să-și piardă sensul de dicționar , fiind înlocuite în timp de alte cuvinte sau expresii ce par vorbitorului mai cuprinzătoare sau mei elevate , deși legătura lor cu ceea ce dorește omul nostru să exprime este nulă : nu vorbim aici despre înlocuirile cu neologisme ciudate (deja faimoasele „aplicație”, „staf”, „miting” , etc , etc) ci despre urmașii celor care serveau - și încă o mai fac - mici , bere ori sarmale !
   Așadar , după o introducere lungă și plicticoasă , să ne ocupăm foarte pe scurt , de ceea ce am ascultat/auzit/văzut în loc de știri pe un program TV specializat în această direcție (și de data aceasta nu vorbim numai despre angajații postului , ci și despre ceilalți) :
- dragă cetățeanule ce ai fost martor al unui accident auto : sînt convins că ai auzit un zgomot puternic dar nu o explozie , așa că nu ne mai agresa cu „bubuietură” , te rugăm frumos ; în plus , în mașina accidentată de obicei sînt oameni care pot avea statutul de victime și nu „băieți” (băiat înseamnă altceva în limba română , indiferent de ce crezi tu că este corect în argou) .
- dragă pompierule , ai toată stima noastră pentru munca pe care o faci și pentru riscurile la care te expui , însă , intervenție nu înseamnă a lucra ci a te băga în ceva și a te apuca de treabă (simplist și pe scurt) : așadar , în urma accidentului , incendiului , etc , etc , echipajul a intervenit și după o muncă de ... minute/ore , a descarcerat/salvat/stins , etc , etc .
- dragă prezentator de știri și dragi redactori , bebeluș are un sens anume și indiferent cît de cul vi se pare , cuvîntul denotă un anumit familiarism , pe care în cazul unor copii implicați în cine știe ce tragedii nu ar trebui să vi-l permiteți !
- ultima oră : scumpă prezentatoare de așa zise știri , fără să-ți explicăm de ce (ar fi poate prea lung și complicat) , crede-ne pe cuvînt : premiul de la loto se REPORTEAZĂ și nu se raportează ! Parol !
- dragă IN patron de club de fotbal : înțelegem că te pricepi la multe , fotbalul fiind doar un hobby de distracție , drept care , după ce ți-am ascultat declarația făcută în legătură cu transferul unui jucător de la Dinamo , te rugăm să ne luminezi și pe noi , aștia mai pîrliți : ce înseamnă că s-a ...
mentalizat” ?
Îl rugăm pe vorbitorul mai sus pomenit , să ne explice și nouă cum stă cazul cu mentalizarea : dacă nu ne spune ce și cum , înțelegem că și-a dat seama că a fost păcălit de limbajul pro care face reclamă unor
și și-a închipuit că e tare deștept dacă face pe ....ul ! Un sfat , gratuit : domnule IN , angajați-vă un consilier pentru probleme de limbă (română) ! A propos , prin mentalizare a fost lichidată ancheta aia cu prostituția ?
- dragă domnule prim ministru : dacă domnia voastră își închipuiește că simpla vorbire corectă înseamnă „cei șapte ani de acasă” se înșeală amarnic ! Cum adică nu vă interesează ce spune președintele țării ? Cum adică , să înțelegem că vă doare undeva de părerea lui ? Și că așteptați cu nerăbdare doar să treacă cele nnn zile ca să se ducă ... pe mare ? Ce facem aici , asistăm la concursul cine-i cel mai MARE  mîrlan ? Dacă da , aflați domnule prim ministru că l-ați cîștigat ! Să nu uit : mandatul prezidențial are o durată fixă , cel guvernamental însă este volatil (spre aducere aminte) !

   Știm bine că fenomenele acestea au fost prezente mai tot mereu în limba română (după turcisme am avut ... grecisme , apoi franțuzisme , comunisme și acum englezisme) și în realitate mai mult ne amuză decît ne supără : supărătoare este atitudinea academiei , care se complace în a accepta orice prostie în loc să se implice în îndreptarea ei ! Astfel , probabil că evoluția limbii române va urma exemplul societății și se va transforma în involuție .

     Ω

   Cum spunea un clasic în viață : penibil nu-i destul !



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu