Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 iulie 2013

Cică - Matrioșka politică și Omar de la sculărie

  Menajeria și nevoia de menajeră

   De cîteva zile , bătrîna noastră Dîmboviță face iarăși valuri : și ce valuri ! Faimosul terorist Omar Hayssam , singurul nostru terorist , cel fără de care n-am avea și noi jucăria asta după care se omoară toată lumea , în sfîrșit , omul în a cărui cîrcă au pus toți de toate , S-A ÎNTORS !
   Greu de crezut , dar s-a întors !
   Mă rog , nu s-a întors , ci a fost întors : chiar pe dos !
   Și cum revenirea lui în țară , forțată și deloc dorită nu numai de el ci și de un grup (pare-se) numeros a luat prin surprindere multe personaje ale scenei politice românești , ne-am „trezit” cu o gravă și generalizată insomnie ! Sincer vorbind , puteau lăsa insomniacii televiziunile noastre „independente” să se ocupe de problemele cu adevărat serioase și importante ale afacerii ? Nu , nu puteau , așa că atenția generală este deturnată pîș pîș către lucruri care nu ne dor dar ne țin ocupați : cum ar fi , de exemplu , modul în care a fost adus/luat/săltat/răpit/etc respectivul personaj din Siria ! 
   Sau ce a mîncat la prînz !
   Sau ce a zis (domnul Traian) Băsescu !
   Sau , sau , sau și .... sau !
   Am înțeles cu toții ideea de paravan și de lucru în echipă , nu vă faceți griji !
   Problema noastră este alta : ce ascunde acest paravan ?
   Pentru că panica este mare iar prezidentul , plin de satisfacție , pare a spune că iar „le-a tras-o” !
   Căci pînă la urmă , Hayssam rămîne ce a fost întotdeauna : un Gigi de la sculărie , un Sile de la turnătorie , un ceva și nu un cineva ! Doar prin amabilitatea noastră excesivă nu a fost tratat ca un substantiv comun , din acela ce se scrie cu literă mică ! A fost întotdeauna și este și acum doar o SCULĂ ! O sculă pe care unii au folosit-o să devalizeze păduri , alții (de fapt aceiași) au folosit-o pentru acțiuni de import export , alții (din nou aceiași) au folosit-o ca să distrugă IPRS Băneasa (la ce dracu să-ți folosească un producător de semiconductori și electronice în lumea asta din ce în ce mai electronizată și mai digitalizată ?) , alții (bineînțeles că aceiași) au folosit-o în interes de partid dar și în interes personal !
   Iar cînd scula a văzut că interesele personale primau în toate cele , brusc a căpătat conștiință , începînd să se îmbogățească și ea : exact ca într-un roman semnat Isaac Asimov , mașinăria a început să gîndească independent ! Asta însă , n-a deranjat , unealta fiind în continuare folosită , știindu-se clar direcția conștiinței proaspăt dobîndite !
   În fine , e clară ideea și ce vrem să spunem ! 
   Clar nu este altceva : observați că apar cu încăpățînare în povestea noastră „alții” care sînt „aceiași” ?
   Cine sînt meseriașii care s-au folosit de scula , unealta , instrumentul numit hayssam ?
   Cine sînt artiștii care au reușit asta ?

   Aici facem legătura cu titlul : știți ce este matrioșka ? Nu vă grăbiți să răspundeți afirmativ , că tot o să vă spunem : matrioșka este o păpușă ... rusească (tot rusească) alcătuită din mai multe păpuși care intră una în alta , astfel că o păpușă ascunde în interiorul ei alte ... multe păpuși din ce în ce mai mici ! 



   Din acest moment , este clar pentru toată lumea ce este o matrioșka : foarte clară nu este legătura ei cu povestea noastră ! Însă și legătura aceasta este foarte simplă și vizibilă : se ia scula omar hayssam , se folosește corect , conform instrucțiunilor de utilizare și începe demontarea păpușii blocate de atîția ani ! 
   Președintele Băsescu , după cîte a înghițit , cu siguranță că are și un lubrifiant pregătit (doar ca să meargă treaba mai ușor , mai repede și mai fără dureri) ! Și pe măsură ce locurile unde angrenajele și planurile de separație ruginite în timp , se vor unge , matrioștele (o fi corectă forma asta de plural ?) se vor deschide din ce în ce mai repede !
   Să luăm de pildă matrioșka Năstase Adrian : o desfacem cu ajutorul de mai sus și găsim ... ce ?
   Găsim un Miki , găsim un Victoraș , găsim oameni de la toate nivelurile puterii , iar dacă sîntem încăpățînați și tot demontăm și iarăși demontăm , ajungem la inima păpușii , unde îl găsim pe tov Ion Iliescu !
   Să luăm dară o altă păpușă , o altă matrioșkă și s-o facem bucăți : puteți pune aici orice nume din PSD , chiar nu contează , pentru că demontînd-o ajungem la același miez , la tov Ion Iliescu !
   Surpriza vine abia în momentul în care ne jucăm cu păpuși din alte partide : multe dintre ele ascund pe nivelul cel mai intim , matrioșka Ion Iliescu ! Mulți dintre ei poate nici nu știu asta , dar în interiorul lor asta se găsește !
   Vreți să demonstrăm legătura dintre scula hayssam și sculerul Iliescu ?
   Vreți să demonstrăm că în interiorul tuturor (mă rog , poate nu chiar al tuturor) se află Ion Iliescu ?
   Vreți să demonstrăm că toată păpușa are ca rost doar acoperirea lui Ion Iliescu ?
   Nimic mai simplu , mai ales în cazul în discuție !

   Se dă elementul a :
   Se dă elementul b :

  
Care este rezultatul operațiunii aritmetice a + b ?

   Răspuns corect :

   Sau printr-o altă metodă :

   Sau :


   Sper că vă dați seama : indiferent de modul de prezentare , răspunsul este de fapt ACELAȘI !
   Precum vedem fără pic de greutate , scula hayssam s-a aflat permanent la îndemîna utilizatorilor constanți (probabil cu cei ocazionali nici nu mai discuta , le dădea peste degete) : s-a ajuns pînă acolo , încît să fie propusă unealta pentru un loc în parlament ! Explicație : sirianul a devenit membru PSD , sirianul a avansat în ierarhia partidului , sirianul a devenit indispensabil , așa că sirianul a ajuns să participe la vizitele făcute de șeful statului în străinătate !
   În delegația ce-l însoțea pe președinte !
   Iar domnia sa , domnul Ion Iliescu , fost șef al statului român timp de zece (10) ani , are naivitatea de a ne spune că nu știa cine îl însoțea în avion , crezîndu-ne atît de naivi încît să credem această naivitate naivă !
   Sau nativă ?
   Sigur este un lucru : în acest moment , domnul nea Nelu , din cauza vechimii în muncă și a vîrstei , nu prea mai are de ce se teme de destăinuirile lui omar hayssam , în schimb alții , care nu s-au săturat încă , se tem al dracului de tare !
   Nedumerirea noastră este provocată tocmai de această teamă : pentru că eram convinși că pînă acum s-a spus TOTUL despre afacerea și paravanul ei arab !
   Pare-se însă , că noi nu am aflat mai nimic din adevărul adevărat ce se putea spune : dacă ce s-a făcut public pînă acum despre relațiile și legăturile matrioșcice politico arabe este aproape inofensiv , dă doamne să aflăm ce îi sperie atît de îngrozitor pe unii tovarăși !
   Pentru că este clar că atunci cînd atenția ne este deturnată cu povești despre răpiri , copii , nevastă , casa din Pipera , doctori arabi și munafi fraieri , sub covor se ascunde altceva ! Așteptăm ridicarea covorului : așteptăm nerăbdători să vedem ce gunoi se ascunde acolo ; și sperăm să asistăm și la curățenie !
   Să fie în stare palatul Cotroceni de o asemenea acțiune ?
   Să fie capabil de o asemenea muncă ?
   Să îndrăznească să încerce să curețe grajdurile lui Augyas ?
   Să aibă detergenții potriviți ?
   Și mopul ?
   Și - mai ales - mătura ?
   Dă doamne !

   Ω

   P.S.1 Ne este teamă de un singur lucru : nu cumva în matrioșka nea Nelu se mai ascunde ceva ?
   O altă păpușă ?
   Dar care ?
   Ce păpușă ar mai încăpea ?
   Ar trebui să fie una mică , nu ?
   Cum ar fi consulul rus la Constanța , pasionatul cititor al articolelor trimise de domnul Ion Iliescu în anii `90 ?
   Cin` să fie , cin` să fie ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu