Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 iulie 2013

Cică - De ce ei și nu noi !

   Dacă unui om îi este foame ,
   nu-i da un pește : dă-i o undiță !
            (proverb chinezesc - acolo unde Tarom-ul nu trebuie să zboare)

   Am aflat zilele trecute de ce sîntem atît de diferiți , noi , românii , de ceilalți , „străinii” : diferența dintre noi nu este una majoră , așa cum te-ai fi așteptat ! Diferența stă doar în mentalitate !
   Adică : un șef de pe la Tarom (Demetriade dacă nu mă înșel) , om sigur al (iată) fostului ministru al transporturilor Fenechiu Releuțu , a ajuns la concluzia că avioanele aflate în posesia companiei aeriene românești NU POT ZBURA pe distanțe de lung curier și că cel mai bine ar fi să fie vîndute ! Așa cum au fost vîndute și Tractorul și Autocamioane și Aversa și Republica și ... și .... și .... ! Ideea este ușor de prins și de înțeles : vindem acum ceva , pe (a declarat domnia sa) „cîteva milioane de dolari” și am scăpat de griji ! Nu doar că nu mai trebuie să-ți bați capul cu întreținerea lor , cu alimentarea , cu reviziile , dar poți să renunți și la angajați : la cît mai mulți sau chiar la toți : iar în final , cînd rămîi doar tu și consiliul de administrație , demonstrezi că „procentual” compania stă mai bine decît anul trecut (n-ai mai cheltuit nimic , dar ai încasat bani din vînzarea cîtorva avioane) , împarți niște prime gigantice , iar apoi , din cauza „grelei moșteniri” și a crizei și a mai știu eu căror alte prostii , declari inițial insolvența (este la modă) și apoi falimentul !
   Și ți-ai făcut datoria !
   Ți-ai făcut-o , dar față de cine ?
   Față de partid ?
   Față de familie ?
   Față de conturile personale ?  
   Sigur nu față de companie și nici față de adevăratele interese pentru care ai fost pus acolo !

   De ce ?
   Pentru că vine un tîmpit (altfel nu-i pot spune) care declară că avioanele nu numai că nu trebuiesc vîndute , ci chiar că întreținerea lor nu este atît de scumpă pe cît a fost prezentată , că pot fi folosite pentru zboruri lungi (China sau SUA) , că firma poate fi rentabilizată prin MUNCĂ , prin curse mai multe și mai diverse , nu doar spre Bîrlad , Focșani și Sebeș Alba !
   Ce ne facem însă , că „omul de bine” , domnul Demetriade , este român de-al nostru , care vrea ... binele companiei Tarom și al nostru , al tuturor , în timp ce celălalt , Christian Heinzmann pe numele lui , este un venetic , un străin , un expat !
   Păi știe el ce ne trebuie nouă ?
   Știe el cum este să distrugi o afacere , să lași oamenii pe drumuri , să renunți la o sursă de venit , să faci jocul concurenței , pentru ca apoi să fii curat ca lacrima ?
   Și să intri în politică ?
   În aia mare !
   Nu , nu știe , ba chiar ne strică socotelile : cum era la un pas să ni le strice și tîmpitul ăla de la CFR Marfă (noroc că am scăpat de el) !

   Așadar , v-ați prins care-i diferența dintre ei și noi ?
   Pentru că , în mod ciudat , niște firmulițe de care nici dracul n-a auzit , pot face profit cu respectivele aeronave , închiriindu-le pentru zboruri scurte în regim charter : niște tîmpiți ! Auzi , să facă profit muncind ! Muncind ! Nu-ți vine să crezi că mai există asemenea oameni !
   Da , mai există : oameni care riscă pe banii lor nu pe ai noștri , oameni care investesc și gospodăresc banii și viitorul lor , nu al nostru , oameni pe care-i doare și care nu au fost numiți politic în funcție , într-un cuvînt , PARTICULARI , nu clienții unui partid !

  Ω

   Domnul ăsta , Demetriade , nu vrea zboruri spre China (mai bine să zburăm prin Budapesta) pentru că din China ne putem molipsi de la proverbul din titlu , cînd el știe că atîta timp cît te susține partidul
TOT CE ZBOARĂ TREBUIE MÎNCAT !

    P.S. Notați vă rugăm , că ni se aruncă din nou praf în ochi , vorbindu-se despre „cîteva milioane de dolari” (orice fraier pricepe că-s bani foarte mulți) fără a ni se explica și faptul că la nivelul companiei suma asta nu înseamnă nimic , dar că mulți s-ar bucura ca zborurile să nu aibă loc pentru că n-au nevoie de concurență !
   Și mai notați de asemenea progresul făcut în comparație cu acum două zeci de ani : s-a trecut de la fier vechi la aluminiu !
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu