Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 iulie 2013

Gambitul maDAMEI vărzaru !

   Puțină tehnică ...

   Pentru cine nu știe (deși noi vă spunem sincer că nu credem să fie și asemenea oameni) , gambitul este o deschidere din jocul de șah . Tehnic , gambitul se poate face pe partea regelui (gambitul regelui) sau pe partea damei (corect domnule ministru , gambitul damei) și constă în SACRIFICAREA pionului aflat pe respectiva coloană , urmărindu-se ca prin pierderea de timp a adversarului (consumă o mutare luînd un pion lipsit de importanță la nivelul întregului joc) să se obțină un avantaj de mutare (un tempo) ce se va dovedi , dacă este bine jucat , suficient pentru cîștigarea partidei ! Ne cerem scuze pentru lungimea explicației , însă era necesară , mai ales că nu s-a terminat încă : bineînțeles că nici adversarul nu doarme-n papuci și nu este obligat să ia „pionul otrăvit” (gambitul refuzat) sau se crede mai tare și voit intră în jocul adversarului (gambitul acceptat) !
   Dacă vă întrebați care este legătura dintre numita vărzaru ica și nobilul joc de șah , răbdare și ve-ți înțelege de îndată !

   În perioada de început a lunii iulie 2013 s-a constatat o vie activitate școlară , după cum urmează :
- a fost controlat modul de a da MITĂ
- au fost aduși la școală indivizi care nici cînd aveau vîrsta nu prea o frecventau
- au avut loc percheziții
- au avut loc descinderi
- au fost găsiți vinovați și , ce este mai important
S-AU EFECTUAT ARESTĂRI (PREVENTIVE) !
   Ministrul educației nu a ratat momentul și ne-a demonstrat că este de acord cu președintele Băsescu , dînduni-se chiar domnia sa exemplu (involuntar) :
ȘI FĂRĂ ȘCOALĂ POȚI AJUNGE DEPARTE !
   Emisiunile de știri , în lipsă de altceva mai suculent (totuși Elodia este cam ofilită) s-au aruncat pe subiect ca niște fiare , fără a ști însă cu ce se mănîncă acest senzațional de tip Spasski-Fischer și fără a pricepe deșteptăciunea mișcării autorităților !

   Asta a fost mutarea autorităților , care ne oferă pe tavă „pionul otrăvit” (expresie șahistă - nu ne aparține) : să-l studiem în liniște și să vedem dacă merită să ne pierdem timpul cu el ! Păi ... nu prea :
- pionul vărzaru ica este deja compromis în urma numeroaselor scandaluri
- pionul vărzaru ica a păcătuit prin prea larga expunere publică , atrăgînd astfel atenția asupra sistemului
- pionul vărzaru ica și-a făcut datoria pînă acum , deci poate să moară
- pionul vărzaru ica murind la datorie urmează a-și îndeplini și ultima misiune , aceea de a încasa ca un paratrăsnet toate loviturile îndreptate împotriva sistemului
- pionul vărzaru ica știe că ceilalți știu că știe că ei știu că ea știe așa că sistemul stă liniștit pentru că știe că pionul știe că urmează să fie bine pus în cutie , la loc bun , pentru o folosire ulterioară , așa că gura pionului sacrificat , fi-va închisă !

   Șahul însă , se joacă în doi . Noi , partenerii autorităților și în această partidă , avem de ales între cele două variante deja prezentate ale acestei clasice deschideri : înghițim pionul oferit cu nonșalanță spre sacrificiu și vom fi permanent în urmă la mutare sfîrșind prin a pierde (și) această partidă , fie vom refuza gambitul propus cerînd partenerului să joace mai departe și să destructureze pe cît posibil toate rețelele de acest tip (și nu numai din învățămînt) !
   Dacă media românească are tăria de a nu se lăsa păcălită cu fumigene ca pentru DDTV („Cioacă 22 de ani”) și refuză gambitul maDAMEI vărzaru , există șansa ca la finalul partidei să nu piardă nimeni : nu , nu prin remiză , ci , paradoxal , să cîștigăm toți ! 

   Ω

   Ce ar fi oare dacă s-ar introduce studierea jocului de ȘAH în școli ?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu