Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 iulie 2013

ECCE HOMO

   Pane et circens !
   Cît și ce ne costă ?
  Fiindcă nimic pe lume nu este gratis !

   Ne vedem obligați să revenim cu o completare (minoră) la intrvenția anterioară : OMUL , da OMUL care ne hrănește cu realizările lui , OMUL care este căsătorit cu prodanca și care alături de soție consideră normal să ne educe la TV în direct , OMUL deci , a hotărît să ne dea încă o mostră de inteligență ! Dar ce spunem noi inteligență : înțelepciune , deșteptăciune și altele asemenea , terminate în ... une !
   Purtîndu-se complice , murdar și suburban !
   Nu contează cu cine s-a purtat excelența sa astfel , nu are importanță că înălțimea sa ia apărarea unui infractor penibil și chiar nu ne doare că luminăția sa își permite să încalce grosolan niște cutume de comportament , dacă nu chiar și contractuale !
   Toate astea ne sînt indiferente , pentru că ne-am lămurit de mult cu cine avem de a face !
   Și atunci , la ce bun discuția ? Ce ne deranjează ?
   Ne supără foarte mult faptul că acum mulți ani , niște politicieni lipsiți de scrupule , au înțeles înțelepciunea Romei antice : prostimea trebuie să fie sătulă și distrată !
   PANE ET CIRCENS !
   Și au hotărît să ne dea și nouă pîine și circ : hrană avem din belșug - plină de E-uri , fabricată în cele mai ciudate moduri , de multe ori chiar sintetică - și prostimea umflă mațul rîgîind satisfăcută !
   Dar nu este suficient , mai trebuie și circ , și cum gladiatorii nu mai cadrează cu momentul socio politic actual , i-au înlocuit cu sport !
   De preferință cu fotbal !
   Și dă-i fotbal , dă-i dimineața , dă-i la prînz , dă-i seara , dă-i noaptea : dă-i pînă la tîmpirea absolută a spectatorului ; dă-i pînă la refuz ; dă-i ca hrană spirituală ; dă-i ca educație ; dă-i ca divertisment ; dă-i ca doctrină politică ; dă-i și dă-i , prostimea intră în spirală și crede că totul se învîrte și există numai și numai pentru fotbal !
   În asemenea circumstanțe , nu este de mirare că un retardat ajunge să creadă că i se permite orice : limbaj grobian , comportament primitivo rudimentar , semne golănesco obscene , armată proprie și dreptul de a împărți pe lîngă vasta lor înțelepciune și dreptatea - CU PUMNUL! Personaje penibile extrase din cele mai joase și fetide colțuri de mahala pe care chiar și noi le credeam dispărute , ne dau lecții : și ni le dau gratuit ! Mulțumim !
   Ca întotdeauna , vina nu este sută la sută a agresorului : partea vătămată , prin provocare sau prin lipsa de reacție poartă și ea o parte din responsabilitatea întîmplării ! Ce vrem să spunem ? Sîntem convinși că ne-am făcut înțeleși , dar din plăcerea de a scrie , iată pe scurt despre ce este vorba : atunci cînd zișii conducători , finanțatori , antrenori , trepăduși , jucători (numiți în continuare oameni de fotbal OF) se înjură între ei sau ne înjură pe noi , ProTV-ul , de pe margine , își dă coate și se amuză ; atunci cînd nu au cu ce umple jenantul lor program de știri , ne mai dau cîte o lecție de becalisme , maxime și aforisme ; atunci cînd le pică bine , uită să mai plîngă de mila educației și ne bagă pe gît tot felul de analfabeți OF ; atunci cînd este vorba despre altul , „ie mișto” !
   Cînd ți se întîmplă ție , nu mai „ie mișto” și te dai cu fundul de pămînt și plîngi și vrei dreptate , uitînd că TOCMAI TU AI FABRICAT MONSTRUL ! Tu ni l-ai băgat pe gît , tu ni l-ai îndesat în casă , la masă , în pat ! Tu l-ai promovat pînă la disperare și sastisire ! Tu ni l-ai arătat pe unul dintre acești OF cum cu cîteva săptămîni în urmă refuza să oprească la cererea unui agent de poliție și cum a intrat (plin de dispreț) în propria-i curte ! Ai mai fost interesată dragă televiziune de continuarea acestei încălcări a legii ? Nu , pentru că nu te afecta și ți-ai umplut programul cu încă un „scăndăluț” de trei minute ! 
   Tu l-ai făcut mare , tu l-ai făcut tare : tu ProTV , tu Antenă , voi televiziunile ! 
   Dacă voi sînteți autorii , părinții , acum de ce plîngeți ?
   Voi le-ați spus că au voie , le-ați încurajat comportamentul și limbajul , le-ați dat voie să mănînce fără să se spele pe mîini și să intre în casă fără să se șteargă pe picioare !
   VOI , TELEVIZIUNILE , VOI SÎNTEȚI RESPONSABILI PENTRU PROLIFERAREA UNOR ASEMENEA MONȘTRI !
   Așadar , nu mai plîngeți : au adus și vor mai aduce audiență , așa că în continuare cîștigul VOSTRU este garantat !
   Și al lor !

  Ω

   Dar dacă voi toți cîștigați , atunci cineva trebuie să piardă ! Pentru că dacă sportul popular aduce bunăstarea fizică a societății , sportul profesionist este doar un prilej de deconectare , de divertisment și nicidecum un scop !
   Așadar , din falsificarea scopului și rolului sportului , cine pierde ?
  Cine oare ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu