Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 iulie 2013

Un contract social ? I

   Dacă vrem ...
  
   Norocul , ghinionul sau doar genele părinților mei m-au făcut să vin pe lume aici , în zona asta a Europei : și atît !
   Nu înseamnă că am moț în frunte , așa cum zeci de ani dorea ... cineva să cred , nu am nici trei picioare și nici două capete !
   N-am și basta !
   Dar ce am ?
   Păi , asta-i problema , că nu prea am de nici unele ! Și nu vorbim aici despre chestiuni materiale , că d-astea , într-o viață , mai adună omul chiar și fără să vrea ...
   Vorbim , sau aș vrea să vorbim , despre niște chestiuni numite drepturi și obligații , ori , mai precis , despre cum se urmărește respectarea lor , cît și despre egalitatea (sau lipsa de egalitate) în fața legii .

   Declarație 1 - cetățenii români nu sînt egali în fața legii , constituția fiind încălcată cu bună știință .
   Declarație 2 - autoritățile române nu sînt în slujba cetățeanului/contribuabilului .
   Declarație 3 - în România autoritățile nu încurajează munca cinstită ci furtul și înșelăciunea .
   Concluzie - cine-i harnic și muncește
                           ori e prost , ori nu gîndește
                                                                  (citat din "înțelepciunea" populară) !

   Demonstrație 1 - statul român aplică măsuri diferite pentru aceeași greșeală , în funcție de persoanele implicate : dacă pentru un accident cu victime legea prevede și închisoarea cu suspendare , dacă vinovatul este din categoria VIP , oricîte victime au rezultat din accident , pedeapsa va fi cu suspendare ! Dacă cineva nu crede , să verifice sentințele în cazurile Carmen Păunescu sau Șerban Huidu !
   Întotdeauna procesele VIP-urilor trenează cu anii , se plimbă pe la diferite curți și nenumărați magistrați , se amînă și iar se amînă , sfîrșind în penibil : adică ori aflăm că respectivul este curat ca lacrima , ori primește o pedeapsă într-un cuantum penibil , ori , astfel gîndită încît să fie nesemnificativă ! Cazul Năstase A este grăitor (a propos de cazul mai sus pomenit : cu dom' doctor ăla , cu opritul numitului sinucigaș la urgență , ce se mai aude , cum stăm cu ancheta ?) !
   Nici cazul gg beee nu este mai departe : să mai vorbim despre cei doi complici ? Unul , ofițer superior , pe cînd ocupa funcția de
ȘEF AL MARELUI STAT MAJOR AL ARMATEI ,
a "pus botul" la niște bănuți cu gust de ovină , arătînd că are obrazul de porcină ! Celălalt , un adevărat domn , care , dacă ne amintim bine , ne ținea lecții de democrație și de libertate și de cinste și de corectitudine ! Vă amintiți ? Și ne cerea votul ; și unii i l-am dat ! Acești ultimi doi corifei ai democrației românești , s-au dus liniștiți și cuminți , unul la mititica și celălalt la bulău , știind că de la bun început au riscat doi ani de libertate pentru un profit uriaș ! Doar gg bee  s-a mai distrat puțin pe seama fraierilor care îi plîngeau de milă fără să știe că "binele" de doi bani l-a făcut doar din doi bani murdari !
   Un Ω normal , de pe stradă , cum și cît ar fi plătit în oricare din cazurile mai sus discutate ?

   Demonstrație 2 - autoritățile române , cele pe care noi le plătim , n-au nici în clin și nici în mînecă cu interesul cetățeanului sau cu binele public : singurele lor preocupări sînt acumularea de putere și relații , realizări ce duc direct la îmbogățirea personală ! Executarea sarcinilor venite de la superiori , întocmai și la timp , sînt garanția păstrării funcției profitabile !
   A propos , vă mai amintăți scandalul cu vămile și vameșii ?
   Vă mai amintiți cum și cît s-a vorbit despre vameșul care venea la serviciu cu ... elicopterul ?
   Vă mai amintiți cît tam-tam s-a făcut pentru casele , mașinile , stilul de viață , etc , al săracilor funcționari vamali ?
   Vă mai amintiți ?
   Vă mai amintiți , cu siguranță !
   Ce nu vă amintiți nici dumneavoastră și nici noi (și asta nu pentru că ne-a lovit amnezia sau vreo boală a bătrîneții) este modul în care s-au (au fost) finalizate anchetele ! Media românească ne-a băgat pe gît un alt scandal , iar noi , educați să fim amnezici , ne-am făcut datoria și am uitat !
   De ce s-a procedat astfel ?
   Simplu de tot : probabil că cineva din sistem , cineva care aduna "darul" , își oprea prea mult !
   Sau chiar baza societății pe acțiuni zisă Vama Română , scumpii noștri vameși , nu mai contribuiau suficient ?
   Sau ... amîndouă ?
   Cert este că li s-a arătat pisica , urmașii Apostolului Matei au priceput , au revenit la ... normal , nouă ni s-a aruncat iute un divorț ,  un transfer , un proces amînat și , cum spuneam , am uitat !
   Iar lucrurile merg mai departe la fel !   
   Un alt motiv pentru care spunem că statul român nu este în slujba cetățeanului ci că este principalul lui dușman este chiar sursa mascaradei numită democrație : clasa politcă și parlamentul !
   În 2009 , o majoritate zdrobitoare a votat revenirea la un parlament unicameral cu cel mult 300 de membri ! Atențiune , cu cel mult , nu cu 300 ! Nu puteți spune că votul popular a fost influențat de faptul că referendumul a fost organizat simultan cu alegerile prezidențiale , pentru că președintele Băsescu nu a adunat la acel scrutin decît puțin peste 30% din voturi ! Așadar , deși în mod evident a încercat să se folosească de nemulțumirea românilor vis a vis de parlament , președintelui nu i-a mers (sau a obținut acel scor tocmai ajutat de referendum ?) !
   În acest mod , am ajuns în situația de invidiat de a avea 600 de parlamentari , mai vechii ocupanți ai fotoliilor de aleși , hotărînd că este mai comod să aibă secretarele alături de ei și în mod oficial și ... ziua , în timpul ședințelor ! În acest fel , am constatat cu amărăciune că vechiul sistem cenzitar , oricît de imperfect era el , ar fi binevenit pentru filtrarea cetățenilor cu drept de vot : numai în felul acesta am reuși (poate) să nu ne mai gîndim a cui bază etimologică este și ce înseamnă DELI ORMAN
   Ar putea un simplu

  Ω ,
de pe stradă , cu frica lui Dumnezeu și a legilor să procedeze astfel ?  

   Ar putea ?

      (va continua)

  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu