Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 mai 2014

In God we trust ! Cu viză sau fără ?

   Gazda se bucură de musafiri de două ori :
prima dată , când vin ...


   România a fost vizitată pentru circa o zi , de vicepreședintele SUA , domnul Joseph Biden ! Foarte bine și frumos ! În spatele reportajelor de doi bani însă , ce se ascunde ? Să încercăm să deslușim ceva prin ceața mediatică ce a însoțit prezența oaspetelui american ...

   În primul rând , am observat că domnul vicepreședinte s-a crezut în campanie electorală sau , și mai rău , pe vreun teatru de operațiuni , îmbrăcând o hăinuță militară pentru a ține un discurs ! În final , totul este o chestiune de imagine pentru domnia sa , așa că trecem peste gluma vestimentară și îi analizăm spusele : dacă aplicăm bunul simț discursului , dacă scoatem fără să exagerăm cu strictețea , părțile redundante
(REDUNDÁNȚĂ, redundanțe, s. f.  ... Abundență inutilă de expresii, de cuvinte sau de imagini în formularea unei idei)
ale discursului , dacă vrem să înțelegem cu adevărat ce a spus și nu ceea ce vor gospodinele isterice să creadă că a spus , nu rămâne mare lucru ! De fapt , nu rămâne nimic : soldații tricolori , frăția de arme și de veacuri , ostașii noștri cei lăudați , noi care ... , voi care ... , Dumnezeu , Dumnezeu , Dumnezeu .... ! Apoi , familia domnului vicepreședinte , și-a făcut timp (două ceasuri !) să iasă la o terasă din centrul vechi ! Foarte frumos , perfect pentru coafezele de la știrile TV , dar , pe lângă mesajul ce poate a vrut să-l transmită , ne-a transmis nouă faptul că nu este foarte grăbit să discute cu autoritățile române , că Ucraina nu-i o treabă chiar așa de urgentă și că prezența lui aici este un fel de vacanță lucrativă !
   A doua zi , au venit chestiile serioase : primire la Cotroceni și la Palatul Victoria ! Și dă-i iar cu Doamne Doamne și dă-i pupături și strângeri în brațe și dă-i prietenie și dă-i solidaritate ! De remarcat două lucruri :
primul - și a doua zi , discursurile au urmat același tipic , fiind pur electorale , lăsând pe fiecare să înțeleagă orice poftește , dar fără a promite și fără a se angaja în vreun fel
al doilea - la guvern , primul ministru s-a gândit să-l impresioneze pe oficialul american cu un „vedet” român , drept care l-a echipat iute în uniformă de general pe Năstase (Ilie) și l-a scos în față : un moment penibil , din care înțelegem că generalul de tenis a fost trecut la aviație pentru că se pricepea la rachete (!?!?!) . Nu a lipsit decât mândra-i soțioară pentru ca familia Năstase să ne reprezinte cu și mai multă demnitate !
   În acest timp , soția vicepreședintelui își strica pantofii plină de plictiseală prin muzeul satului , făcând la rându-i frumos și așteptând cu nerăbdare plecarea ! Plecare ce a și sosit , spre ușurarea celor mai mulți !
   Asta a fost pe scurt istoria acestei vizite : a fost bună ?
   Credem că nu , pentru că în afara unor declarații goale , nu a adus nimic : nici un angajament , nici o promisiune fermă !
   Domnul Biden a fost exagerat de vizibil (în mod voit - evident) , a vorbit mult și nu a spus nimic , a făcut frumos și ne-a mângâiat părintește pe creștet , într-un cuvânt , domnul vicepreședinte Joe Biden a făcut o vizită perfectă pentru jurnalele de știri și viitoarea-i campanie electorală și ... cam atât !
   Sper ca nimeni să nu se îmbete cu apă chioară : România nu este un adevărat aliat al SUA și nici membru NATO cu drepturi depline !
   România deține în acest moment o poziție geografică interesantă în cordonul pe care „MARII NOȘTRI ALIAȚI” încearcă să-l pună între Rusia și occident !
   România pune din nou koor-ul la bătaie pentru interesele altora care , la sfârșit , vor uita România și o vor lăsa la mila ... Domnului !
   România , va fi din nou fermă pe poziții , iar aliații o vor lucra pe la spate !
   De ce ?
   Pentru că am avut permanent conducători care nu au știut să profite de această poziție printr-o neutralitate amicală , printr-o relație civilizată cu vecinii , printr-un comportament onest cu toată lumea ! Toți s-au crezut în stare să se ia de piept cu Rusia , pentru că orgoliul prostesc (a la Vadim) este cel mai ușor de vândut maselor , dar nimeni nu a deschis enorma piață rusă pentru produsele românești : s-o deschidă cu adevărat ! Iubiții noștri conducători au hotărât asta , iar noi continuăm să-i alegem ...

   Ω
 
   La București , în timpul vizitei nu s-a întâmplat de fapt nimic !
   S-a întâmplat însă la Shanghai , unde China a semnat un contract de import de gaze din Rusia , contract în valoare de ... 400 de MILIARDE de dolari ! Ați înțeles ?
$ 400.000.000.000
   Să fi ales China viitorul României ? Și al întregii zone ?
   Se pare că da , iar în acest context , domnul Biden chiar a venit degeaba !
   Spuneți dumneavoastră că nu-i chiar așa ?
   Ba chiar așa este ! O vizită absolut inutilă , ba chiar dăunătoare în contextul actual !
   Ca să înțelegeți că totul este numai o păcăleală , vă rog să-mi spuneți și mie , ce a spus domnia sa despre vizele pentru români ?
   A spus ceva ?
   Că eu n-am auzit !
 

Un comentariu: