Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 mai 2014

Tot 9 mai , chiar și după aproape 80 de ani ! De ce ?

   Secera și ciocanul caută o nicovală !


   Am lăsat intenționat ceva timp (adică время tov iliescu) între ce-am văzut și ce scriu !
   Scurt , ce-am văzut : Piața Roșie din Moscova , mii de soldați , marinari , aviatori , sute de generali și amirali , zeci de mareșali , mai toți cu pieptul plin de decorații - în care strălucea și putin aur românesc - lustruite pentru măreața zi !


   Deasupra tuturor , l-am văzut pe EL ! EL , primul , întâiul și unicul , EL care , învățând de la marele învins francez al iernii rusești , ne-a apărut simplu , fără nici un semn distinctiv , adică așa cum împăratul francezilor se afișa între strălucitorii mareșali ai imperiului în mantaua-i gri și uzată , așa și EL s-a evidențiat numai și numai prin mândra-i cravată roșie ! Ne întrebam de ce roșie și , transmisia TV ne-a lămurit : în democratica , libera și deschisa Rusie , în „Slăvita Rusie” , militarii se adresează unul altuia tot cu apelativul товарищ , care , oricât ar încerca unii să ne amăgească pe noi pățiții că înseamnă camarad , știm noi bine ce fel de спутник este și cu ce se mănâncă !

   Așadar , asta am văzut : o desfășurare de forțe care vorbește de la sine , care urlă de la sine , care vrea să se facă auzită : URSS redivivus !
   Dacă nu încă , în scurtă vreme !
   Dacă nu acum , atunci când ?
   Și de ce nu ?
   Trupele frumos aliniate și cu echpamentul călcat la dungă , tehnica de luptă proaspăt vopsită și care spune în surdină „asta vă arătăm , daca-ți ști ce avem în spate ... ”, plus apetitul LUI milităresco-cuceritor , ar trebui să trezească odată pentru totdeauna occidentul din letargia falsei securități !

Generalii NATO , convinși că se poate lupta numai și numai cum au învățat ei în academiile militare cu nume sonore , au avut o maximă surpriză în confruntările cu orientalii nebuni care nu respectă nici una dintre regulile de bun simț ale războiului . Au pățit-o și trupele URSS în Afganistan , atunci când au aflat că o lovitură de AG de câțiva zeci de dolari doboară foarte ușor (și mult prea ieftin) elicoptere de milioane de ruble ; o pățesc acum și trupele NATO , când transportoare blindate de milioane de dolari sunt distruse cu bombe făcute în cămara unei bucătării jegoase ! Dacă rușii au învățat ceva din bătaia încasată în munții talibanilor , frică-mi este că americanii nu au făcut-o încă : cum se pare că n-au priceput mare lucru nici din lecția vietnameză !
   Drept care , tare mă tem ca ăștia mari să nu-și arate mușchii pe deasupra capetelor noastre , că vorba poetului :
                                                                          „Căci pe-atunci era la modă
                                                                           Vara, când plecau la băi,
                                                                           Regii meşteri în bătăi
                                                                           Să-şi ia drumul încotrova
                                                                           Totdeauna prin Moldova.
                                                                           Şi plecau fără merinde
                                                                           Căci aşa era bonton
                                                                           Să mănânce tot plocon,
                                                                           Ce puteau ici-colo prinde.”


   Mă întreb dacă nu ar fi timpul ca Apărarea să primească un buget decent , măcar cât secretariatul general al guvernului , secretariat care toacă multe căruțe de bani și parol că nu se vede nimic : spre aducere aminte , ar trebui spus că întotdeauna când ne-am sprijinit pe „marii noștri aliați” noi am fost cei care am tras ponoasele (și încă le mai tragem) .
   Așadar , ce o fi mai important ? Prezentul nesigur sau viitorul european și mai nesigur ?
   Ne întrebăm , pentru că acolo sus , unde nimeni nu ne iubește , domnitorii noștri , acești fanarioți pământeni , nu văd mai departe de vârfurile nasurilor amantelor , închipuindu-și că Uniunea Europeană este veșnică , fără a înțelege că structura mai 'nainte pomenită este una artificială și că nimeni nu va pune la bătaie fundul pentru noi , fără a înțelege că atunci când nu va mai exista profit , struțo-cămila europeană se va sfărâma în câteva zile în zecile de state componente , fără a înțelege de ce marii Europei nu vor o armată comună , o diplomație comună , o legislație comună ! Iar acest moment poate fi generat oricând de o Rusie supărată , o Rusie scăpată ca prin minune întreagă la începutul anilor '90 , o Rusie care din nou dovedește că toate formulele și toată tehnologia din lume nu pot învinge omul și voința sa !

   Ω

   M-am întrebat , sincer , dacă nu se exagerează la Moscova cu aceste parăzi militare ce cinstesc evenimente de acum 80 de ani ; m-am întrebat de ce nu aniversează ei , rușii , 200 de ani de la înfrângerea lui Napoleon !
   M-am întrebat și , speriat mi-am răspuns : rușii nu aniversează nimic !
   Rușii doar amenință , amenință în stilul defilărilor naziste , cu singura diferență că o fac în Красная площадь din  Москва și nu la Berlin sau Nurnberg ! 
   Atâta tot !
   Asta-i singura diferență !
   A propos , cine aduce în discuție ideologia , și-o poate băga undeva : ca să nu i-o bage tovarășii din răsărit , că ar putea fi mai dureros ...
   Sau nu !

   TRĂIASCĂ FRĂȚIA ȘI PRIETENIA DE VEACURI ...
Numai nicovală să nu fim din nou !
  

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu